Afvalpas klonen

Afvalpas klonen


Een afvalpas kopiëren kan iedereen


Op zoek naar een makkelijke manier om aan extra afvalpassen te komen?
Niet iedereen is een kenner van het kopiëren oftewel klonen van passen. Dat hoeft ook niet. Iedereen kan zelf een extra afvalpas maken, zonder technische kennis of software. Hoe? Lees hieronder hoe eenvoudig het is om een afvalpas te klonen. Iedereen kan een tweede of meerdere passen maken, binnen 10 seconden!

Wat is een afvalpas?


Met een afvalpas is het mogelijk de gezamenlijke (ondergrondse) vuilnis container te openen. In bijna alle gemeenten in Nederland wordt er gewerkt met een afvalpas. De gemeente claimt dat het is om te kunnen zien welke container vol zit en zo de route van de vuilniswagens efficiënt in te delen. 

Wat kost een afvalpas?

De kosten voor een afvalpas verschillen per gemeente maar in de meeste gemeente kost de pas rond de 10,- euro. In de gemeente Groningen kunnen de kosten zelfs oplopen tot 20,60 euro (bron gemeente). De uiteenlopende kosten per gemeente is terug te vinden in de onderstaande tabel.

Afvalpas verloren

Bij verlies van de afvalpas, dien er een nieuwe aangevraagd te worden. In de meeste gemeenten duurt dat maximaal 5 werkdagen. Het vervelende daaraan is, jij komt er vaak pas achter dat de pas kwijt is, als jij vuilnis wilt weggooien. Dat betekent dus dat jij 5 dagen met een vuilniszak opgescheept zit. In de tussentijd hoopt het vuil zich ook nog eens op. Daarom is een tweede afvalpas vaak gewenst.

Tweede afvalpas

In sommige gemeente is het mogelijk een tweede aan te vragen, zoals de gemeente Dordrecht waar HVC de afvalpas beheert. Helaas is het in de meeste gemeenten niet mogelijk om een tweede afvalpas aan te vragen. Om die reden kan het handig zijn een tweede pas zelf te maken. Kopieer de afvalpas en heb jij er altijd één achter de hand.

Nieuwe afvalpas

De afval verwerker is meestal de organisatie die een afvalpas kan uitgeven maar sommige gemeente hebben de aanvraag in eigen beheer. In de gemeente Dordrecht is dat HVC (Afvalpas aanvragen HVC). HVC vermeldt op haar website dat er maximaal 1 pas per adres wordt verstrekt. Een simpele Google search leert mij dat er meer gemeente zijn die maar 1 pas verstrekken per adres.

Telefoon als pas gebruiken

Het is tevens mogelijk om je telefoon te gebruiken voor het kopiëren van de afvalpas. Dit kan alleen met specifieke telefoons en er is aardig wat kennis nodig voor het rooten van een Android telefoon of het jailbreaken van een Iphone. Een voorbeeld van een Nederlander die het via zijn telefoon heeft gedaan:

https://timdows.com/projects/using-a-mobile-phone-to-clone-a-mifare-card/.

Het is een mooie post en goed gevonden maar waarschijnlijk wat lastig daadwerkelijk uit te voeren voor velen. Hieronder vind jij de uitleg die voor iedereen werkt, kopiëren in 10 seconden. 

Zo kan jij afvalpas kopiëren (klonen) in 10 seconden


Kopiëren , wat heb jij nodig?


  • Een werkende afvalpas
  • Een kloon apparaat
  • Lege kaarten (13.56 mhz), die zitten bij het kloon apparaat pakket
  • 10 seconden

Extra lege kaarten


Het is mogelijk om extra lege kaarten bij te bestellen nadat jij het apparaat hebt aangeschaft. Het gaat om lege (13.56 mhz) kaarten. Het kan een paar weken duren voordat de kaarten er zijn. Ze zijn niet duur maar erg handig om er een paar achter de hand te hebben. Zelf bestel ik de lege 13.56 mhz kaarten hier.

Een tag aan je sleutelbos als afvalpas


Behalve lege kaarten zijn er ook tags te bestellen die jij kan gebruiken als afvalpas. Het voordeel van een tag is dat hij kleiner is en dat hij aan jou sleutelbos past. Dan heb jij hem altijd bij de hand! De tags zijn beschikbaar in allerlei leuke kleuren.

Wat kan jij besparen?

Het ligt aan de gemeente waar je woont en hoeveel kaarten je wilt maken. Hieronder een aantal voorbeelden voor hoeveel kaarten in welke gemeenten je zou moeten klonen om het goedkoper uit te zijn dan er één bij de gemeente of daarvoor verantwoordelijk instantie aan te vragen.

GEmeente

Aantal passen per adres

KOSTEN voor een pas

Dordrecht

1

€ 5,-

Alkmaar 

1

€ 10,-

Sittard Geleen

1

€ 10,-

Waterland

1

€ 12,50

Breda 

2

€ 15,-

Veldhoven 

1

€ 15,-

Wijk bij Duurstede

1

€ 15,-

Groningen

1

€ 18,60

Waarom werkt een extra pas aanvragen niet?

Met het klonen van de pas wordt er een tweede niet geregistreerde versie van de pas gemaakt. Als jij naar de gemeente gaat om een nieuwe pas aan te vragen  wordt de oude pas gedeactiveerd. Zo kan een gemeente voorkomen dat er meerdere passen voor 1 adres in omloop zijn. De duplicaat passen die aangemaakt worden met het kopiëren zijn dus verbonden aan de originele pas. Berg de originele afvalpas op een veilige plek op en zorg dat die niet beschadigd. 

In het nieuws: verslag van RTV Rijnmond


"De afvalpasjes, waarmee je in Dordrecht huisvuil kunt storten in ondergrondse containers van HVC, zijn in luttele seconden simpel te kopiëren. Dordtenaar Richard Perée demonstreert dat voor onze camera."


Lees hier het volledige artikel en luister naar de radio uitzending: 'Dordtse afvalpasjes HVC fraudegevoelig'