Afvalpas klonen

Afvalpas klonen


Een afvalpas kopiƫren kan iedereen


Op zoek naar een makkelijke manier om aan extra afvalpassen te komen?
Niet iedereen is een kenner van het kopiƫren (of klonen) van passen. Dat hoeft ook niet. Iedereen kan zelf een extra afvalpas maken, zonder technische kennis of software. Hoe? Lees hieronder hoe eenvoudig het is om een afvalpas te klonen. Iedereen kan een tweede of meerdere passen maken, binnen 10 seconden!

Wat is een afvalpas?


Met een afvalpas is het mogelijk de gezamenlijke (ondergrondse) vuilnis container te openen. Veel gemeenten in Nederland werken met een afvalpas. De gemeenten claimen dat het is om te kunnen zien welke container vol zit en zo de route van de vuilniswagens efficiƫnt in te delen

Wat kost een afvalpas?

De kosten voor een afvalpas verschillen per gemeente maar in de meeste gemeenten kost de pas rond de 10,- euro. In de gemeente Groningen kunnen de kosten zelfs oplopen tot ā‚¬ 20,60 euro (bron gemeente). De uiteenlopende kosten per gemeente is terug te vinden in de onderstaande tabel.

Afvalpas verloren

Bij verlies van de afvalpas, dien er een nieuwe aangevraagd te worden. In de meeste gemeenten duurt dat maximaal 5 werkdagen. Het vervelende daaraan is, jij komt er vaak pas achter dat de pas kwijt is, als jij vuilnis wilt weggooien. Dat betekent dat jij 5 dagen met een vuilniszak opgescheept zit. In de tussentijd hoopt het vuil zich ook nog eens op. Daarom is een tweede afvalpas vaak gewenst.

Tweede afvalpas

In de meeste gemeenten is het niet mogelijk om een tweede pas aan te vragen, zoals de gemeente Dordrecht waar HVC de afvalpas beheert. Als jij er voor kiest om een tweede pas aan te vragen dan zal de oude pas niet meer werken. Om die reden kan het handig zijn een tweede pas zelf te maken. Kopieer de afvalpas en jij hebt er altijd Ć©Ć©n achter de hand.

Nieuwe afvalpas

De afval verwerker is meestal de organisatie die een afvalpas kan uitgeven maar sommige gemeenten hebben de aanvraag in eigen beheer. In de gemeente Dordrecht is dat HVC (Afvalpas aanvragen HVC). HVC vermeldt op haar website dat er maximaal 1 pas per adres wordt verstrekt. Een simpele Google search leert mij dat er meer gemeente zijn die maar 1 pas verstrekken per adres.

Telefoon als pas gebruiken

Het is tevens mogelijk om je telefoon te gebruiken voor het kopiƫren van de afvalpas. Dit kan alleen met specifieke telefoons en er is aardig wat kennis nodig voor het rooten van een Android telefoon of het jailbreaken van een Iphone. Een voorbeeld van een Nederlander die het via zijn telefoon heeft gedaan:

https://timdows.com/projects/using-a-mobile-phone-to-clone-a-mifare-card/.

Het is een mooie post en goed gevonden maar waarschijnlijk wat lastig daadwerkelijk uit te voeren voor velen. Hieronder vind jij de uitleg die voor iedereen werkt, kopiĆ«ren in 10 seconden. 

Zo kan jij afvalpas kopiƫren (klonen) in 10 seconden


Kopiƫren, wat heb jij nodig?


  • Een werkende afvalpas
  • Een kloon apparaat
  • Lege kaarten (13.56 mhz), die zitten bij het kloon apparaat pakket
  • 10 seconden

Extra lege kaarten


Het is mogelijk om extra lege kaarten bij te bestellen nadat jij het apparaat hebt aangeschaft. Het gaat om lege (13.56 mhz) kaarten. Het kan een paar weken duren voordat de kaarten er zijn. Ze zijn niet duur maar erg handig om er een paar achter de hand te hebben. Zelf bestel ik de lege 13.56 mhz kaarten hier.

Afvalpas als sleutelhanger


Behalve lege kaarten zijn er ook tags te bestellen die jij kan gebruiken als afvalpas. Het voordeel van een tag is dat hij kleiner is en dat hij aan jou sleutelbos past. Dan heb jij hem altijd bij de hand! De tags zijn beschikbaar in allerlei leuke kleuren.

Wat kan jij besparen?

Het ligt aan de gemeente waar je woont en hoeveel kaarten je wilt maken of het klonen van de afvalpas voordeel heeft. Het voornaamste voordeel is het hebben van meerdere afvalpassen. Daarnaast ben jij niet langer afhankelijk van de gemeente voor het verschaffen van een nieuwe afvalpas. Hieronder een aantal voorbeelden van de kosten voor een afvalpas per gemeente. 

GEmeente

Aantal passen per adres

KOSTEN voor een pas

Dordrecht

1

ā‚¬ 5,-

Alkmaar 

1

ā‚¬ 10,-

Sittard Geleen

1

ā‚¬ 10,-

Waterland

1

ā‚¬ 12,50

Breda 

2

ā‚¬ 15,-

Veldhoven 

1

ā‚¬ 15,-

Wijk bij Duurstede

1

ā‚¬ 15,-

Groningen

1

ā‚¬ 18,60

Waarom werkt een extra pas aanvragen niet?

Met het klonen van de pas wordt er een tweede niet geregistreerde versie van de pas gemaakt. Als jij naar de gemeente gaat om een nieuwe pas aan te vragen wordt de oude pas gedeactiveerd. Zo kan een gemeente voorkomen dat er meerdere passen voor 1 adres in omloop zijn. De duplicaat passen die aangemaakt worden met het kopiĆ«ren zijn dus verbonden aan de originele pas. Berg de originele afvalpas op een veilige plek op en zorg dat die niet beschadigd. 

In het nieuws: verslag van RTV Rijnmond


"De afvalpasjes, waarmee je in Dordrecht huisvuil kunt storten in ondergrondse containers van HVC, zijn in luttele seconden simpel te kopiƫren. Dordtenaar Richard PerƩe demonstreert dat voor onze camera."


Lees hier het volledige artikel en luister naar de radio uitzending: 'Dordtse afvalpasjes HVC fraudegevoelig'